sâmbătă, 22 martie 2008

Sfaturi pentru amatori...


Nu trebuie sa iti umpli capul cu informatie care nu iti foloseste. Si eu am citit multa documentatie foto si nu totul mi-a fost util. Ce trebuie retinut sunt informatiile legate de diafragma, timp de expunere, ISO, distanta focala si balansul punctului de alb. Restul nu sunt chiar asa de importante.

In general aici aria foto nu e foarte bogata in topicuri si nivelul este acela de "home user" nu se vrea nimic profesionist, nici eu nu sunt profesionist dar pot sa dau citeva sfaturi care ar putea fi utile unora:

1. Alegerea modului (Auto,TV,AV,M) sunt cele mai folosite si se intilnesc pe fiecare camera digitala care se respecta fie sapuniera fie DSLR.

-Modul auto nu merita descris deoarece e clar aparatul i-a decizia care ii convine.

-Modul TV variabila este timpul de expunere se foloseste in speta atunci cind fotografia trebuie sa surprinda ceva aflat in miscare fie sa imortalizeze ceva "sharp" cum au fost palele elicei de la elicopterul tau (pentru asta timpul de expunere trebuie sa fie cit mai mic <1/125 ideal undeva pe la 1/500) fie pentru a avea o imagine miscata cum ar fi in pozele pe timp de noapte cind farurile de la masini apar sub forma unor dire luminoase (aici timpul de expunere trebuie sa fie cit mai mare >1/30 ideal 1/2 chiar 2".

-Modul AV sau prioritatea de diafragma, aici variabila este diafragma acel iris al camerei foto. Ideea este simpla si functioneaza asemeni irisului din ochiul uman, cind privesti la un punct aflat departe irisul se micsoreaza pe cind daca privesti la un punct aflat la citiva cm de ochi irisul se deschide. Ideea este ca atunci cind fotografiati peisaje, landscape, diafragma trebuie sa fie cit mai mica f4.5-f8.0 in cazul Canon A510/520, pentru a se vedea clar peisajul. In cazul portretelor si a pozelor macro diafragma e bine sa fie cit mai deschisa f2.6 pentru ca ce se afla in spatele subiectului sa fie blurat.
Folosind una din aceste 2 moduri variabila cealalta se seteaza automat pentru a avea o fotografie bine expusa.

-Modul M aici toate variabilele pot fi setate independent si presupune o mai mare experienta si buna cunoastere a camerei.

2. ISO reprezinta sensibilitatea senzorului. In general la camerele entry level si compacte de preferat ca ISO sa fie setat la valoarea cea mai mica deoarece la valori mai mari de 200 zgomotul de imagine este foarte mare.

3. Balansul punctului de alb este util daca se fotografiaza in interior fara blitz, zapada (pentru a evita nuanta albastruie a acesteia) in incaperi ilminate cu neon sau halogen. Cel mai simplu mod de a seta punctul de alb (asa fac eu cind folosesc aceasta setare) e modul manual. Cum fac? Aleg modul manual pun o foaie alba in fata lentilei si dau ok/set etc. Camera va lua de buna acea culoare ca fiind alb si isi seteaza restul culorilor in functie de albul acela. Se poate vedea asta daca faceti poze in interior fara blitz. In mod auto fetzele oamenilor ies mai rosiatice in cazul incaperilor iluminate cu becuri cu incandescenta, dupa setarea punctului de alb prin metoda descrisa de mine veti vedea ca vor avea o culoare mult mai naturala.
Nu stiu daca aceste mici sfaturi v-au fost sau vor fi de folos sper sa nu va fi pierdut timpul de pomana.
Spor la fotografiat.

Niciun comentariu: