sâmbătă, 22 martie 2008

Pixel

Pixel = (PictureElement) cel mai mic element al unei imagini digitale si care contine informatii de crominanta (vezi) si luminanta (vezi).
Pixelul este un element component, de obicei foarte mic, al imaginilor grafice (fotografii, desene etc.) digitale. Cuvântul provine din engleză de la PICture ELements. Se prescurtează prin "px" iar uneori şi cu "p". Un multiplu des întrebuinţat este 1 Mpx = 1 million pixeli.
Pentru a putea fi prelucrate digital (cu calculatorul), imaginile grafice trebuiesc mai întâi digitalizate, adică împărţite în multe elemente mici (de exemplu ca o tablă de şah, sau şi după alte sisteme), şi anume atât de mărunt, încât fiecare element să aibă o singură culoare, sau măcar o singură culoare clar dominantă. Atunci fiecare astfel de element, numit pixel, posedă trei atribute care se pot exprima digital (numeric): culoare, opacitate (transparenţă) şi poziţie în matricea în care se divide imaginea. Dacă pixelii sunt destul de mici şi numeroşi, atunci prezentarea integrală a imaginii din memoria calculatorului pe un ecran sau prin tipărire poate atinge o calitate sau o fidelitate optică/grafică foarte înaltă, cu un grad de detaliere foarte mare, cât se poate de asemănătoare cu calitatea imaginilor analogice. La împărţirea imaginii într-un număr insuficient de pixeli, şi calitatea prezentării scade, astfel încât trecerile de culori pot fi grobe, sau pot apărea efecte de trepte şi de neclaritate, acolo unde de fapt ar trebui să se vadă o linie subţire clară.

Niciun comentariu: